Jonge stellen maken hun eigen regels in een samenlevingscontract.

Jonge stellen maken hun eigen regels in een samenlevingscontract.

Jonge stellen maken hun eigen regels in een samenlevingscontract.

Als je trouwt zijn bepaalde zaken bij wet geregeld. Deze regels gelden niet als je ongetrouwd samenwoont. Je kunt wel je ‘eigen regels maken’ in een samenlevingscontract en een testament. Hieronder staan enkele belangrijke zaken die je zo kunt regelen.

Helaas, je gaat toch uit elkaar...

In jullie samenlevingscontract kun je goede afspraken maken voor het geval je toch uit elkaar gaat. Zo kun je regelen wie dan welke spullen krijgt. Vaak kunnen op die manier nare rechtszaken worden voorkomen.

En dan ineens ben je met zijn drieën...

Als je een kindje krijgt, gaat een van jullie vaak minder werken. Dit effect kan worden gecompenseerd door in je samenlevingscontract een inkomens- en/of een alimentatieregeling vast te leggen.
Maar er is meer dat je goed moet regelen. Zo is bij het overlijden van een van jullie, de overblijvende partner niet automatisch beschermd tegen aanspraken op de erfenis door de kinderen. In een samenlevingscontract en testament kan worden geregeld dat je kinderen pas erven als jullie beiden zijn overleden.

Samen aan de toekomst werken...

Soms helpt de ene partner de ander bij het opzetten van een bedrijf of knapt bijvoorbeeld in zijn eentje het gemeenschappelijke huis op. In het samenlevingscontract kan met dit soort situaties op meerdere manieren rekening worden gehouden, zodat je later geen scheve gezichten krijgt.

Wie legt wat in? Zet het zwart op wit.

Misschien heb je niet alleen samen een hypotheek, maar zelf ook spaargeld of een schenking in jullie huis gestoken. Het is altijd goed deze bedragen in een samenlevingscontract vast te leggen. Zo is bij overlijden of een scheiding duidelijk wie waar recht op heeft.

Er zijn duizend en één onderwerpen waarover je afspraken kunt maken als je gaat samenwonen.

Vraag je Netwerknotaris om je te helpen eigen regels op te stellen in een samenlevingscontract.

direct notariële hulp